Υποκριτική στην Κάμερα

Ορέστης Δικαίος

Η Λογική της Κινηματογραφικής Κάμερας και η Υποκριτική.
Το σεμινάριο έρχεται να καλύψει μια ανάγκη λεπτομερούς εκπαίδευσης για το πώς η/ο ηθοποιός λειτουργεί μπροστά στην κάμερα. Πρόκειται για ένα ταξίδι με συγκεκριμένα βήματα όπου ο σπουδαστής αποκτά μια πλήρη κατανόηση και μεθοδολογία προσέγγισης των αναγκών της υποκριτικής μπροστά στην κάμερα. Κάθε θεωρητικό βήμα συνοδεύεται από πρακτικές ασκήσεις για πλήρη συνειδητοποίηση και προσωπική εμπειρία του θέματος υπό εξέταση. Συνήθεις προσεγγίσεις όπως παίξε λιγότερο, μίλα πιο σιγά, παίξε πιο φυσικά, κάνε τα όλα πιο μικρά μάλλον μπερδεύουν παρά ξεκαθαρίζουν το διαφορετικό και απαιτητικό χώρο της υποκριτικής στην κάμερα.
Στο τέλος του σεμιναρίου οι σπουδαστές θα γνωρίζουν με ακρίβεια πώς να σταθούν με αυτοπεποίθηση μπροστά στην κάμερα και πώς θα λειτουργήσουν ώστε να προάγουν την παρουσία τους στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Ενότητες:
-Υποκριτική και η διαφορετική εμπειρία του κινηματογραφικού κάδρου
-Σινεμά και Τηλεόραση, διαφορές που πρέπει να γνωρίζει ο ηθοποιός. real time vs discontinued acting
-Δράσεις στην πραγματική ζωή και στην κάμερα. Το μοντάζ από την πλευρά του ηθοποιού.
-Αποστάσεις και αξιοποίηση τους.
-Κάμερα, ο μοναδικός θεατής και πώς τον διαχειρίζεσαι.
-Η σημασία της αντι-δράσης ως μέσο αφήγησης στην κάμερα και βασικές της αρχές
-Ήχος και πώς τον αναλύεις
-Πρόβες κινηματογραφικές και η ματιά του σκηνοθέτη
-Προετοιμασία για το γύρισμα
-Κάστινγκ και η αναγνώριση ως νεοεμφανιζόμενη/ος
-Audition και μέθοδοι προετοιμασίας
Διδάσκων:
Ο Ορέστης Δίκαιος είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός και διδάκτορας του αγγλικού πανεπιστημίου East Anglia. Εχει βραβευτεί και από φεστιβάλ και από ακαδημαϊκούς φορείς για τα πρότζεκτς του. Το 2016 βραβεύτηκε από το London Greek Film Festival, το 2017 βραβεύτηκε από το τμήμα Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου του Greenwich και το Eyrasia Film Festival, ενώ το 2018 πήρε την τριετή υποτροφία του τμήματος Art and Media του East Anglia University που απονέμεται σε έναν υποψήφιο πανευρωπαικά. Εχει εργαστεί για το Greenwich University και διδάσκει σεμινάρια στην τέχνη της εικόνας, κινηματογράφου, υποκριτικής, και σεμινάρια υψηλών απαιτήσεων στη φιλοσοφία του χρόνου, την αφήγηση και τη σχέση τους με την εικόνα.
Share